Waarschijnlijk herken je het wel: het slijmerige, vieze laagje dat vaak in en aan afvoerbuizen, aquaria, koelingssystemen en dergelijke ontstaat. Maar wat is dat nu eigenlijk? Dit is een voorbeeld van een biofilm ophoping! Biofilm verwijderen op een verantwoorde manier is niet altijd even makkelijk. In dit artikel lees je hoe je dit op een duurzame manier kunt doen.

 

Slijmlaag beschermt steden van micro-organismen

We weten nu dat het gaat om biofilm. Maar wat is biofilm nu echt? Hoe ontstaat biofilm en het kenmerkende onsmakelijke laagje met de vieze geur?

In het kort is dit slijmlaagje het antwoord van bacteriën op de grote, boze buitenwereld. Bacteriën zijn van zichzelf heel klein, maar het zijn er wel veel. Een enkele bacterie kan makkelijk worden opgeslokt door natuurlijke vijanden zoals protozoa (eencellige beestjes die bacteriën eten), en verdwijnt zo weer. Om dit te voorkomen beschermen bacteriën zichzelf, en dat doen ze door gezamenlijk een slijmlaag te produceren. Deze slijmlaag kan duizenden bacteriën tegelijk beschermen.

Biofilm is dus een bacteriekolonie die bijeen wordt gehouden en bescherm door slijm. Dit slijm bestaat uit water en biopolymeren, een soort lange ketens van stoffen zoals polysachariden, eiwitten, vetten en nog veel meer. Omdat er zoveel micro-organismen dicht op elkaar leven worden de biofilm vaak vergeleken met een stad.
 

Waarom biofilm verwijderen lastig is

De bacteriën uit de biofilm produceren deze stoffen gezamenlijk. Wanneer er zich een laag vormt, dan hechten zich daar ook andere bacteriën aan vast. Ook deze produceren biopolymeren, en zo ontstaan er meerdere lagen biofilm en vieze geuren die zeer lastig te verwijderen zijn.

Ook krijgen de bacteriën door dat ze zich in een biofilm bevinden en passen zij daarom hun gedrag aan. Zo kunnen er bij een ontsteking bacteriën ontstaan die, zodra zij doorhebben omringt te zijn door soortgenoten in een biofilm, beginnen met het produceren van giftige stoffen waarvan we ziek kunnen worden. Uit onderzoek blijkt dat bacteriën die zich in een biofilm bevinden veel over het algemeen minder kwetsbaar zijn voor desinfectantia. Een biofilm wond is dan ook iets wat je liever wilt vermijden.

 

Hoe biofilm verwijderen?

Gevaarlijke biofilm wil je voorkomen, en als het zich voordoet zo snel en grondig mogelijk laten reinigen door deskundigen. Voor schoonmakers is biofilm verwijderen echter moeilijk, omdat zij vaak niet over de juiste kennis en apparatuur beschikken om dit te doen en de bacteriën van de biofilm zeer hardnekkig kunnen zijn. Gelukkig is er een oplossing voor een biofilmvrij, goed hechtend en geurloos oppervlak. Dit is de unieke, voorgeprogrammeerde vloeistof van Bio-Organic Catalyst genaamd Eco-cat Clean.

 

Duurzaam schoonmaakmiddel rekent af met biofilm

Biofirm heeft gelukkig een achilleshiel. Dat zijn de biopolymeren, die de biofilm bij elkaar houden. Door speciale stoffen en proteïnen toe te voegen aan de biofirm vallen deze biopolymeren uiteen en staan de bacteriën er alleen voor, waarna ze eenvoudig te verwijderen zijn en de vieze geur verdwijnt.

Organic Cleaning Solutions maakt gebruik van jaren aan wetenschappelijk onderzoek naar deze stoffen en een speciaal ontwikkelde vloeistof met proteïnen om biofilms te bestrijden. Wanneer je deze vloeistof gebruikt breken de biopolymeren in het slijm af, en zijn de schadelijke bacteriën eenvoudig te verwijderen. Bovendien is ons product 100% biologisch, en wordt het vanzelf afgebroken. Zo krijg je niet alleen een schone omgeving, maar draag je ook je steentje bij aan een beter milieu!

 

Hoe voorkom je biofilm?biofilm verwijderen

We weten nu wat biofilm is, hoe deze substantie ontstaat en hoe je biofilm verwijderd. Het zou natuurlijk ideaal zijn als er een niet-giftige manier zou zijn om te voorkomen dat zich een biofilm kan vormen.

Het goede nieuws: deze methode is er nu. De specialisten van Organic Cleaning Solutions gebruiken hiervoor een eco-friendly, zelfreinigende coating op basis van titaniumdioxide die niet giftig is. Bovendien voorkomt de TiO2 coating dat bacteriën zich vestigen op het behandelde oppervlak.

Na de unieke, katalytische reiniging met Bio-Organic Catalyst kan de TiO2 coating worden aangebracht. De coating is minstens 12 maanden zelfreinigend, met garantie!

 

Biofilm verwijderen? Onze specialisten helpen je graag en gebruiken 100% biologische middelen!

Organic Cleaning Solutions heeft dus het moderne antwoord op een oud probleem! Zonder gif, zonder gezondheidsschade, maar wél makkelijk en gegarandeerd schoon terwijl het milieu meeprofiteert. Interesse? Neem vrijblijvend contact op met Organic Cleaning Solutions.